Gledeskalender, luke 7 – 12

Gledeskalender, luke 7 – 12

Hver dag i desember har jeg publisert en kalenderluke på instagram med et tips om hva man kan gjøre for å øke hverdagsglede og motstandskraft. Flere som ikke er på instagram har ønsket å få tilgang på kalenderen, så derfor publiserer jeg lukene her, fordelt på fire innlegg.

Takk til alle som har fulgt kalenderen, og for alle hyggelige tilbakemeldinger!

Her er uke 7 – 12:

7. desember

Det å se på bilder eller filmer av søte valper, kattunger eller babyer kan være en rask kilde til oxytocin og dopamin, stoffer som gjør oss glade og kjærlige. En teori («the baby schema effect») er at disse stoffene blir utskilt på grunn av noen visuelle tegn ved babyer, slik som et stort hode relativt til kroppen og store øyne. Siden menneskebabyer er så hjelpeløse i starten, antas denne effekten å gi en evolusjonsmessig fordel for vår art; vi er biologisk programmert til å ville ta vare på babyer. Disse tegnene er også tilstede hos baby-dyr, og den samme følelsen kan derfor vekkes når man ser på bilder av for eksempel valper eller kattunger. Så, hvis du vil ha et raskt boost av positive og kjærlige følelser, kan du gjøre et søk på nettet og finne bilder eller videoer som vekker «aww»-følelsen.

8. desember

Dagens tips er å dra på et takknemlighetsbesøk. I en studie som sammenlignet effekten av ulike øvelser, var det denne øvelsen som ga størst umiddelbar effekt i form av mer lykke og mindre depressive symptomer. Dette er en slags forlengelse av luke 4, hvor tipset var å skrive et takknemlighetsbrev, men her skal du dra på besøk til personen og lese brevet høyt. Du må ikke ha skrevet et brev på forhånd, det viktigste er at du uttrykker din takknemlighet i møte med en person som gjort noe av betydning for deg, men som du føler du ikke har fått takket ordentlig enda, eller som du vil takke igjen. I tillegg til den positive effekten du selv opplever, kan du jo se for deg hvor hyggelig det er å få et slikt besøk.

Siden dette ikke er tiden for masse besøk og nærkontakt, må vi kanskje tenke litt nytt. Hva med en takknemlighetszoom? Det går også an å gjøre et såkalt «virtuelt takknemlighetsbesøk», hvor man sitter overfor en tom stol og later som at personen man ønsker å takke sitter i den tomme stolen. Det føles kanskje litt rart først, men det viser deg å være en veldig fin og effektiv øvelse. Dette gjør det også mulig å takke noen som ikke er her lenger.

9. desember

Tenk over hva som kunne vært verre. Dette tipset har jeg lånt (med tillatelse) fra boka «Bli lykkeligere» av Espen Røysamb, professor i psykologi ved UiO. Espen påpeker at det er fort gjort å fokusere på det som kunne vært bedre («hvis-bare-tenkning»), og samtidig glemme at ting også kunne vært verre. Derfor handler denne øvelsen om å lage en liste over små og store ting i livet som kunne vært verre enn de er, eller som kunne ha gått galt, men ikke gjorde det. Deretter kan du tenke gjennom hva som førte til at det ikke gikk så ille. Flaks? Dyktighet? Dette kan bidra til at man setter mer pris på det som har vært og det som er.

10. desember

Det å tenke tilbake på gode stunder kan gi oss et smil om munnen. Men ikke bare det; forskning viser at de som husker mer konkrete og detaljerte positive minner, også er bedre rustet mot fremtidig stress. Så det å trene på dette kan være nyttig. Tenk på siste gang du følte deg lykkelig, for eksempel. Når var det? Hvor var det? Hva gjorde du? Hvem var du sammen med? Prøv å få frem så mange detaljer som mulig. Når vi øver på å huske slike minner «melker» vi den positive effekten og gjør minnene lettere tilgjengelig for oss, slik at det blir enklere å ta de frem igjen senere.

11. desember

Dagens tips er å gå ut i naturen. Studier har funnet at det å være omringet av natur (grøntarealer, men la oss gå ut ifra at det gjelder «hvitarealer» også) har sammenheng med mer glede og livskvalitet. Selv videoer av natur har vist seg å kunne dempe stress og øke glede. En studie, ledet av Dr Mathew White ved the University of Exeter, viste at 2 timer ute i naturen per uke har stor påvirkning på hvor fornøyde folk er med livet, uavhengig av alder, bosted, økonomi osv. Så, naturen er vår venn, og det er lurt å oppsøke den.

12. desember

Etter mitt syn er superhelter snille folk som hjelper andre, så dette tipset handler om å dedikere en dag til å gjøre ekstra mange gode handlinger. Være ekstra snill mot andre. Dette kan nemlig gi en skikkelig gledesboost. Generelt viser forskning at de fleste av oss både ønsker, og får mye bra ut av, å gjøre hyggelige ting for andre. En studie som så på hva som er mest effektivt for å øke vår glede og tilfredshet; å gjøre fem snille handlinger fordelt utover ulike dager i en uke, eller å gjøre alle fem på en og samme dag, fant at det siste ga mye sterkere effekt. Kanskje fordi dette gir oss en sterk og tydelig bekreftelse på godheten i oss. Så, det å sette av en dag til å være «superhelt», altså fokusere på å gripe muligheter til å være snill mot andre, kan gi både en selv – og de man er snill mot – mye positivt.

Legg gjerne igjen en kommentar om det er noen tips du ønsker at jeg skal utdype i et eget innlegg.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *